123 neem actie

1  Besluit dat alleen jij invloed hebt op je inkomen en uitgaven

2  Focus op je dromen en vertaal deze naar financiële doelen
Onderneem elke dag actie aan de hand van je doelen

1  Besluit dat alleen jij invloed hebt op je inkomen en uitgaven

Alleen jij kunt invloed uitoefenen op je inkomen en uitgaven! Niet tevreden met je inkomen? Bedenk wat je hier aan kunt veranderen. Een paar voorbeelden: denk aan een andere baan, studeren, een tweede baan, meer uren werken etc. Is dit niet mogelijk? Kijk of je recht hebt op meer inkomensverruimende maatregelen.

Bij alle uitgaven die je doet heb je een keuze! Vraag jezelf elke keer de volgende vraag. Heb ik dit echt nodig? Kan ik ook zonder deze uitgave? Is er een goedkope optie die ook voldoet? Ook de hoogte van je vaste lasten kun je beïnvloeden. Vaste lasten zoals wonen, energie, verzekeringen en belastingen hangen in hoogte met elkaar samen. Je kunt ook bewust klein wonen om deze kosten laag te houden. Net als het rijden van een kleine auto waarbij je minder verzekering, belasting en benzinekosten betaald! Natuurlijk is ook het onderhoud goedkoper!

Gebruik voor het maken van een overzicht van je inkomsten en uitgaven het excelblad overzicht inkomsten en uitgaven

2  Focus op je dromen en vertaal deze naar financiële doelen

Heel goed je hebt stap 1 genomen en een overzicht van al je inkomsten en uitgaven! Bekijk nu je dromen. Hoe vertaal je deze in financiële doelen? Als je later eerder wilt stoppen met werken dan moet je nu actie ondernemen! Okey je hebt een pensioenvoorziening via je werk. Deze helpt je niet om eerder te stoppen met werken. Je moet hopen dat er straks een mooi bedrag inzit en de AOW nog bestaat. Dus halo, begin vandaag! Ook al is het maar een paar euro per maand. Tel dat eens op keer 12 maanden, keer zoveel jaar tot je streefleeftijd! En ja dan ook discipline houden om dat spaarpotje met rust te laten! Liefst met een mooi rente of beleggingsstrategie. Dan groeit dit potje ook nog een keer. Je mag natuurlijk meerdere dromen hebben. Dus ga maar verder en werk ze uit. 

Onderneem elke dag actie aan de hand van je doelen

Je bent er nog! Goed van je. Stap 1 en 2 heb je genomen. Weet dat deze stappen elke dag aandacht nodig hebben. Je blijft inzicht en overzicht houden op je inkomen en uitgaven. Je focus voor spaarpotjes zijn hierin verwerkt om je dromen waar te maken. Nu komt de lastige stap. Denk hier elke dag aan! Bij elke euro dit je uitgeeft! Past deze uitgave binnen je budget? Hou je nu genoeg geld over om te sparen. Bekijk elke dag hoe veel je hebt gespaard! Krijg bewustzijn in je patronen door hier op te letten. Geeft niet als je een keer terugvalt en teveel uitgeeft. Zorg dat je het de volgende maand dubbel zo hard spaart. Krijg energie van het behalen van je doelen! Hoe klein ze ook zijn. Merk dat je hier gelukkig van wordt! Elke dag is een stapje dichter bij je doel!