Jongeren voorlichten om schulden te voorkomen

Het aantal jongeren (onder de 24 jaar) met schulden is de afgelopen vijf jaar met 70 procent toegenomen. Dat blijkt uit de eerste cijfers van de Schulden Monitor van het BKR.

Vooral lijkt het probleem dat jongeren minder vermogen opbouwen en vaker een flexibel arbeidscontract hebben. Vooral in deze huidige economische crisis zijn ze hierdoor financieel kwetsbaar.
Juist deze groep jongeren moeten we voorlichten. Ze hebben een goede voorlichting nodig van alle kosten en inkomsten die ze verwachten in hun jonge leven. Zodat ze bewust keuzes kunnen maken. Helaas kunnen jongeren hierin niet afkijken van hun ouders. Hun ouders zijn in een andere welvaart periode opgegroeid.

Een grote inspirator voor een ander bewustzijn is bij mij Mr. Money Mustache. Deze betreffende man had in zijn jonge jaren samen met zijn vriendin de droom om zo vroeg mogelijk met pensioen te gaan. Hiermee bedoelde hij niet het doel om achter de geraniums te gaan zitten staren uit de ramen, maar om genoeg financiële middelen te hebben om alleen maar te doen waar ze blij van worden.

Na zijn afstuderen toen hij met een mooie baan begon ging hij niet zijn lat hoog leggen met zijn uitgavenpatroon. Zoals een nieuwe dure auto aanschaffen, een mooi huis met een hoge hypotheek, dure merkkleding en grote reizen. Zijn doelen waren om zo laag mogelijke kosten te realiseren en zijn spaardoelen in de kortste mogelijk tijd te behalen. Na 10 jaar was het zover. En konden ze een gezin stichten. Zijn ze iets ruimer gaan wonen, maar nog steeds relatief goedkoop. Als kersverse ouders konden ze beude part time werken om er voor hun gezin te zijn. Ze kozen alleen nog de banen waar ze blij van werden. En namen soms een sabbatical om bijvoorbeeld hun eigen huis zelf te bouwen of een mooi reis met het gezin te maken. Wat maakt mensen nu gelukkig? Deze vrijheid die Mr. Money Mustache schets of het hebben van een groot huis, nieuwe auto en de lat hoog leggen, zodat je vast zit in je goed betaalde baan waar je het eigenlijk niet naar je zin hebt. Kortom een heel mooi voorbeeld van omdenken.

Laten we onze jongeren voorlichten en hun denkwijze met kleine stapjes laten aanpassen, zodat ze het redden in deze economische crisis en zich realiseren waar een mens echt gelukkig van wordt.