HERFST – met 7 handige bespaartips

Als budgetcoach kan ik uren praten over bespaartips en handige weetjes. Hier een 7 tips welke passen bij het huidige seizoen:

1. Boodschappen

Pas je weekmenu voor de boodschappen aan op het fruit en groente van het seizoen. Op internet kun je verschillende overzichten vinden van seizoensgroenten en fruit. Want met seizoensproducten bespaar je enorm op de kosten. Neem aardbeien deze zijn wel te koop, maar komen uit de verwarmde kas wat meer energiekost of komen van ver ingevlogen wat de prijs omhoog drijft. Daarnaast is de smaak ook beduidend anders buiten het seizoen!

2. Cadeautjes

Klinkt gek maar ga al opzoek naar Sinterklaas en Kerstcadeautjes. Hierdoor bespaar je geld door cadeautjes in de uitverkoop of opruiming te kopen. De komende maanden kun je nog verschillende acties zien bij winkels, maar rond eind november begin december nooit met zoveel korting! Daarnaast scheelt het ook een hoop stress als je nu al gaat bedenken wat bij je gezinsleden of vrienden als cadeautje past. Je zult zien dat je hele leuke ingevingen kunt krijgen als je in het gesprek oplet waar diegene blij van wordt of wat diegene nog graag wil hebben.

3. Kleding

Uitverkoop van lente en zomerkleding. Ook hier weer de tip werk vooruit. Zoek nu al de kleding voor de komende lente en zomer in de uitverkoop. Voor kinderen koop ik altijd 1 of 2 maten groter en wanneer ze de kleding gaan dragen sla ik een broekspijp of mouw een keer om. Hiermee voorkom je dat je aan het begin van het kledingseizoen de volle mep betaald. Als je dit regelmatig gaat doen kun je handigheidjes ontwikkelen. Vooral bij basic kledingstukken is dit makkelijk toe te passen. Bij sommige leeftijden merk ik dat ik met broeken vroeger in de opruiming moet zijn om niet naast het net te vissen qua maat en model. Maar ook hier geldt dat deze besparing van de beginnende korting ook mooi is meegenomen!

4. Warmte vasthouden

Het weer slaat om en het wordt fris in de avond, nacht en ochtend. Zorg dat je jezelf goed in laagjes aankleedt en gebruik in de avond een warme trui of dekentje op de bank. Wanneer je een redelijk geïsoleerd huis hebt kun je zien dat je het aanzetten van de verwarming nog wel even kan wachten. Dit kun je ondersteunen door de middagzon binnen te laten door de ramen (gordijnen open en luxaflex omhoog) en je huis te laten verwarmen en daarnaast je ramen en deuren alleen voor luchten open te zetten en niet meer de hele ochtend en namiddag. Hiermee houdt je de warmte lekker binnen en hoeft de CV nog niet de radiatoren te verwarmen!

5. Energierekening

Nog even voortbordurend op de energiekosten die in de herfst en winter het grootste deel van je budget opslokken. Controleer je radiatoren op lucht. Het ontluchten scheelt energiekosten van je CV. Stel je verwarming laag in en wen aan deze lagere warmte in huis. Ga niet gelijk naar 22 graden of hoger, maar begin eens bij 19 graden. Check ook of de radiatoren op ruimtes waar je bijna nooit bent uitstaan en zet ze alleen aan op de dag dat je in die ruimte bent. Wist je dat slapen in een koele/ koude kamer gezonder is en voor een betere nachtrust zorgt? Dus deze radiator kan ook dicht!

6. Regenwater

Herfst betekend ook meer regen. Vang regenwater zoveel mogelijk op met diverse regentonnen. Wanneer het dan een aantal weken droog is kun je de tuin hiermee besproeien. Is de auto vies? Met de bovenste laag van het regenwater kun je deze prima afspoelen (onderin zit het vuil en bezinksel). Wanneer je nu begint kun je de voorraad continueren tot de droogte periodes in de lente en zomer. Hiermee ben je duurzaam en kostenbesparend!

7. Natuurwandeling 

Mijn persoonlijke favoriet. Geniet van de herfst en ga erop uit voor een stevige wandeling. Sluit deze thuis af met een warme mok thee of chocomelk thuis! Dit zijn gratis onvergetelijke momenten om te koesteren met je gezin of vrienden!