Meer geld besparen hoe doe je dat?

Meer met je geld doen. Dat heb ik van huis uit meegekregen. Noodgedwongen, omdat mijn vader afgekeurd was en kostwinner. Mijn moeder was huisvrouw en kampte na de geboorte van mijn broertje met haar gezondheid. Al jong leerde mijn moeder mij kiezen. Wil je voor je 3 maandelijkse kledinggeld van 100 gulden 1 merkbroek van LEVI’S kopen of gaan we naar dat zaakje met 3 broeken in de aanbieding voor 100 gulden? Tja alhoewel ik erg graag ‘erbij’ wou horen door ook zo’n LEVI’S te hebben koos ik voor de 3 spijkerbroeken. Helemaal blij was ik dan, want ik had een zwarte, blauwe en witte broek voor 100 gulden en kon dan afwisselen.

Dit is mijn gouden draad in mijn uitgavenpatroon geworden. Elke keer weer weeg ik af is dit waar ik mijn geld aan uit wil geven? Of heb ik andere alternatieven welke kwalitatief vergelijkbaar zijn en op de lange termijn geld besparen.

Door zo kritisch naar al je uitgaven te kijken kun je behoorlijk veel geld besparen. Hieronder nog enkele tips:

  • Buiten de deur eten en drinken? Neem het mee!
    Neem drinken en snacks mee voor onderweg in plaats van impuls aankopen bij het tankstation.
  • Haal geen kant en klare maaltijdsalades van de supermarkt
    Koop de losse onderdelen sla, kaas, pasta, tomaat en vershoudbakjes. Maak de bakjes aan het begin van de week voor een paar dagen klaar. Let wel op dat je de dressing in een aparte fles/bak maakt en pas toevoegt als je de maaltijdsalade gaat eten. Soms kan het ook schelen als je de komkommer of paprika in een groter stuk in de bak klaar legt en pas voor het eten in kleine stukjes snijd. Het vergt even wat tijd en proberen in het begin, maar scheelt je echt snel veel euro’s op een paar maaltijdsalades.
  • Koop vaste producten alleen als ze in de aanbieding zijn
    Bijvoorbeeld de haarshampoo en tandpasta van ons gezin. We gebruiken verschillende varianten onderling, maar ik hou altijd de drogist folders in de gaten. Bij een aanbieding koop ik 1 of 2 keer de aangeboden aanbieding. En wonderwel red ik het altijd tot de volgende aanbieding. De ervaring leert dat bepaalde producten altijd in de aanbieding zijn met een bepaalde regelmaat.

Begin met de kleine stapjes, want ook deze dragen bij aan een grote besparing uiteindelijk in het jaar!