Kinderen al jong financieel opvoeden?

Wist je dat als kinderen al op jonge leeftijd leren hoe ze met geld om moeten gaan, dat ze later minder vaak in de financiële problemen komen?

Ben jij een ouder? Aan jou dus de taak om je kind voor te bereiden op financiële zelfstandigheid. Zelf ben ik moeder van twee zoons, op dit moment zes en vier jaar oud. Samen met mijn man probeer ik een goed financieel bewustzijn mee te geven. Klein inkijkje in hoe ons gezin dat aanpakt.

Spaarpot

Het begon bij ons met een spaarpot voor beide jongens. Ze waren nog te jong voor zakgeld, maar we wouden ze al wel een beetje eigen regie geven over geld. Nu vind ik het leuk om spullen een tweede of derde leven te geven via marktplaats. Wanneer ik speelgoed van de jongens had verkocht aan de deur verdeelde ik dit geld in hun spaarpotten. Dit had als voordeel dat de jongens het leuk vonden om afstand te doen van hun oude spullen! Met het verdiende geld konden ze iets kopen van hun wensenlijstje.

Kopen

Wanneer de jongens een idee hadden wat ze wouden kopen ging ik met ze kijken op internet. Allereerst bij de speelgoedwinkel online, zodat we de winkelprijs wisten. Vervolgens gingen we kijken op marktplaats in de buurt. Soms vonden we dan speelgoed in dit thema van goede kwaliteit voor een derde of de helft van de winkelprijs. Wetende dat hun spaarpot hierdoor niet helemaal leeg zou zijn werden ze enthousiast! Goed voor het milieu en goed voor de portemonnee!

Natuurlijk vonden we niet altijd iets passends op marktplaats. Soms ging de spaarpot dan helemaal leeg voor iets nieuws. Prima hier leren ze ook van!

Daarna vonden ze het wel lastig dat het lang duurde voordat de spaarpot weer redelijk was gevuld.

Door deze les werden ze creatief! Ze wouden beide niet dat hun spaarpot leeg zou zijn en hadden beide lego jurrasic world op het oog. De onderhandelingen begonnen en uiteindelijk hebben ze een paar kleine sets samen gekocht, zodat hun wensen uitkwamen en hun spaarpot voor de helft gevuld bleef. Dat was zo leuk om te zien!

Als ouders vertellen we steeds de voor en nadelen van keuzes en laten hun kiezen. Wat we willen natuurlijk dat ze zelf goede afwegingen kunnen maken en verstandige keuzes maken. En liever nu een fout maken met de spaarpot dan in hun toekomst een fout maken met een dure aankoop van een auto of iets dergelijks.

Sparen voor later

Als ouders hebben wij gelijk na de geboorte van onze zoons zilvervloot spaarrekeningen  geopend. Het doel om te sparen voor hun studie, woning of andere dure aanschaf in hun toekomst vinden wij belangrijk.

Helaas bleek al gauw dat de spaartegoeden op de zilvervloot niet veel zoden aan de dijk zetten. Dus we hebben dit geld omgezet naar een gespreid indexbeleggen, welke door de bank beheert wordt. Natuurlijk betalen we kosten aan de bank, maar vooral op lange termijn hebben deze gespreide beleggingen meer rendement dan spaartegoeden.

We hebben de jongens toen trots verteld dat ze klein eigenaar zijn van heel veel bedrijfjes. Ze hebben aandelen van deze bedrijven en we laten ze af en toe zien dat de beurs schommelt. Soms verdienen ze geld en soms verliezen ze geld. We leggen ook uit dat het vooral effect heeft als ze het geld lang laten staan en ze hierdoor meer rendement uit de beleggingen halen.

Wij hopen hiermee dat ze vertrouwd raken met meerdere opties van geld sparen en zich ook bewust zijn van de ‘spelregels’  om hier een goed rendement uit te halen.

Zakgeld

Vanaf dat mijn oudste zoon zes jaar werd ben ik begonnen met zakgeld geven op de maandag. Ik geef hem fysiek 50 cent, steeds in verschillende munteenheden. Zo leert hij al spelenderwijs tellen en ziet hij dat het geld in zijn spaarpot steeds meer wordt.

Op de site van het Nibud kun je een advies voor zakgeld bedragen lezen. Dit is een richtlijn, maar volg vooral je eigen gevoel hierin. Zelf ben ik bewust iets lager gestart omdat wij naast het zakgeld de verdienste van marktplaats aan de jongens betalen.

Lenen

Wanneer de spaarpot leeg is dan leen ik geen geld aan beide jongens voor aankopen. Hiermee wil ik leren dat ze alleen verantwoord lenen en het niet normaal is om alles maar op afbetaling te kopen wanneer de emotie dit ingeeft.

We gaan dan zoeken naar alternatieven.

  • We berekenen hoe lang het duurt voordat het geldbedrag van zakgeld bij elkaar is gespaard, zodat mijn zoon kan werken aan zijn doelen.
  • We geven hem mogelijkheden om met een incidenteel klusje in huis geld bij te verdienen.
  • We gaan in huis opzoek naar speelgoed waar niet meer mee wordt gespeeld en we verkopen dit op marktplaats.

Weerbaarheid tegen reclame

Misschien herkenbaar dat je kind alles wil kopen wat hij ook maar ziet op de reclame van de televisie. Hier hebben we met onze zonen ook veel over gepraat. We hebben ze als voorbeeld laten zien dat de lego elke keer met nieuwe sets komt om zo te kunnen blijven verkopen. Nu snappen ze dat dit een marketingconcept is. Leuke is dat ze nu ze een paar basiselementen hebben gekocht van lego jurrasic world en ze vervolgens zelf laboratoriums en dinosaurus kooien bouwen. Win-win situatie. Ze worden creatief en houden geld in hun spaarpot!

Dit was een kleine inkijk in onze financiële opvoeding. Natuurlijk is deze weg niet de enige weg en ben ik erg nieuwsgierig hoe jullie dit thuis aanpakken!