Studieschuld en nu?

Consequenties van je studieschuld overzie je ze wel als jongere? Studeren, op kamers en druk met je sociale leven op te bouwen. Daarnaast ontvang je studiefinanciering is de basisbeurs afgeschaft. Sommige studenten zien het als welkom en lenen maximaal, zodat ze niet hoeven te werken of niet zoveel hoeven te werken en veel te besteden hebben. Want ja, een baan komt er vast wel en dan zien we wel verder.

Een studieschuld ook wel DUO-lening lijkt gratis geld, want momenteel staat de rente op 0% rente. Dit betekent dat de studenten die dit jaar afstuderen geen rente hoeven te betalen. Maar let op! Dit rente percentage wordt elke 5 jaar vastgesteld, en geldt voor iedereen die dat jaar afstudeert. Maar ook voor de mensen die alweer vijf jaar verder zijn en aflossen, maar nog lang niet alles hebben afgelost. Ineens kan dan een rentepercentage van 5% gaan gelden over je resterende DUO-lening. Maar gezien de huidige economische crisis is dit het kleinste risico. De rente daalt nog steeds en lijkt niet op korte termijn explosief te gaan stijgen.

Huisje, boompje beestje
Studie afgerond, leuke baan gevonden en zelfs een liefde om je huisje, boompje beestje mee te beginnen. Maar dan komt de studieschuld wel om de hoek kijken. Voordeel is dat deze lening minder zwaar meetelt dan ‘gewone’ leningen. Maar toch is je te lenen hypotheek lager door je studieschuld. Als je partner ook nog een studieschuld heeft dan is dat toch een aanslag op jullie te lenen hypotheek. De huizenmarkt stijgt ondanks de crisis nog steeds door het tekort aan woningen. Starterswoningen zijn schaars en dan wil je graag gaan samenwonen, maar red je net niet die hypotheek voor dat schattige huisje waar je zo graag zou beginnen.

Toch nog maar terug naar papa en mama of wat langer in het studentenhuis blijven…