Heb jij ook recht op toeslagen?

Ruim een kwart (27 procent) van de huishoudens weet niet of ze recht hebben op toeslagen (bron: rapport Geldzaken in de Praktijk 2018-2019 Nibud).

Check jij regelmatig of je wel recht hebt op toeslagen? De regels veranderen met enige regelmaat per 1 januari van het nieuwe jaar door wetswijzigingen. Waarschijnlijk heb je nu toch recht op toeslagen. Terwijl dit bij eerdere berekeningen niet het geval was.

Neem als voorbeeld huurtoeslag. Tot en met het jaar 2019 werden hiervoor ‘harde’ inkomensgrenzen gehanteerd. Met ingang van 1 januari 2020 is dit verhoogt. Nu wordt er gekeken naar inkomen en je huurprijs in combinatie met het aantal personen in je huishouden. Bij een inkomen wat hoger uitvalt dan de inkomensgrenzen van 2019 (EUR 22.700 alleenstaanden en EUR 30.825 gezinnen) heb je nu wel recht op huurtoeslag. Dus loont het om dit te controleren als je jaarinkomen lager is dan EUR 31.000 (alleenstaanden) en EUR 41.000 (gezinnen). Je kunt dit controleren door een proefberekening op de site van de belastingdienst te doen.

Lees de voorwaarden van alle stappen goed door, zodat je de berekening juist uitvoert. Aandachtspunten zijn de voorwaarden van de servicekosten bij de huurprijs. En het toetsingsinkomen van de inwonende personen die ingeschreven staan (Basis Registratie Personen) op het woonadres.

Inkomen doorgeven

Twijfel je bij het schatten van het inkomen? Dan is het de beste manier om te wachten tot het jaar voorbij is en je doormiddel van de aangifte inkomstenbelasting zeker bent van de hoogte van het toetsingsinkomen. Daarna kun je met terugwerkende kracht de huurtoeslag over 2021 aanvragen, tot uiterlijk 1 september 2022. Een andere optie is je inkomen hoger in te schatten dan je in werkelijkheid verwacht. Je krijgt dan minder toeslag maandelijks, maar ontvangt later aan de hand van het definitieve inkomen alsnog een nabetaling.

Let ook op als gaande weg het jaar je inkomen wijzigt! Wordt je inkomen hoger of lager gedurende het jaar dan? Wijzig op dat moment ook de inschatting van je inkomen in de toeslagen omgeving van de belastingdienst. Hierdoor wordt je na afloop van het jaar niet verast met een naheffing voor terugbetaling van de teveel ontvangen toeslagen. En bij een veel lager inkomen ontvang je gelijk maandelijks meer inkomens verruimende toeslagen. Bij een aanzienlijk lager inkomen heb je vaak nog meer recht op allerlei toeslagen. Dit kun je dit op de site bereken uw recht nakijken.